Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Проблеми харчування дитини

Опубликовано: 29.09.2018

видео Проблеми харчування дитини

проблема харчування дітей 2014 09 26

Здавалося б, що може бути простіше: якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то єдиним пунктом меню є мамине молочко, для искусственников – це адаптована дитяча суміш. Але іноді мами роблять помилки. Про них я і хотіла б поговорити.


Проблеми харчування дітей в школах

Грудне молоко – головна цінність

Не секрет, що популяризація емансипації, яка в черговий раз хвилею пройшлася по планеті на початку XX століття, призвела до того, що жінки масово стали відмовляти своїм дітям право харчуватися грудним молоком. Довгий час вважалося, що природне вигодовування негативно відбивається на фігурі жінки, сприяє втраті форми грудей, розвитку целюліту. І молоді матусі часто вдавалися до заміни грудного молока різними дитячими сумішами, коров’ячим чи козячим молоком. У результаті сучасні педіатри та неонатологи змушені вмовляти жінок не відмовлятися від грудного вигодовування, переконуючи їх у цінності та незамінність цього «продукту». Жодна суміш не здатна стати повноцінним замінником молочка, склад якого унікальний.


22.02.2017 Сесія. Затвердження першого заступника. Проблеми з харчуванням дітей. Бюджет

Звичайно ж, це стосується лише тим жінкам, які годувати можуть, але не хочуть. А що робити тим, хто з різних причин позбавлений цієї можливості? Якщо власне молоко відсутня або його складу неприйнятний для маляти, його необхідно замінити дитячим харчуванням. Але і тут виникають проблеми – не всяке харчування підходить. Оптимальний варіант – годування дитини адаптованою молочною сумішшю. На жаль, «задоволення» це не з дешевих. Сучасні суміші, які в даний час вважаються найкращими («Нан», «Нутрилон», «Хіпп», «Хумана» та ін), для годування дитини підходять ідеально. Коров’яче молоко (в тому числі і в розбавленому водою вигляді) може стати причиною алергії і проблем з ШКТ. Козяче, на думку педіатрів, більш корисно, але суміш, в будь-якому випадку, краще.

Вода — давати чи не давати?

Давно доведено, що в грудному молоці, яке дитина отримує в будь-який час на вимогу, міститься все, що йому необхідно для повноцінного росту. І вода – не виняток. Пропонувати дитині воду до шестимісячного віку не рекомендується. Але це правило поширюється тільки на тих малюків, які перебувають на природному вигодовуванні. Искусственникам вода потрібна! Про те, що вона не повинна бути водопровідної або колодязної згадувати не буду, тут все гранично ясно. Кип’ятити? Ні в якому разі! Кип’ячена вода вважається мертвою. Оптимальний варіант – спеціальна дитяча вода, яку можна придбати в будь-якому супермаркеті або аптеці.

Введення прикорму

Це питання настільки актуальне і багатогранний, що я не беруся описувати процес введення першої «дорослої» їжі. Акцентую увагу лише на те, що методики всього дві. Якщо ви вирішили привчати дитину до твердої їжі педагогічним методом, пам’ятайте про мікродозах. Якщо узагальнити, то даємо все, що їмо самі, але в дуже маленьких кількостях. Наше завдання полягає не у вгамуванні голоду, а тому, щоб познайомити дитину з новим смаком, запахом, консистенцією. Вирішили вводити прикорм з педиатрическому методом? Тоді запасіться терпінням і будьте готові мінімум три рази в день готувати дитині мініатюрну порцію кашки, супчика, пюре або сирку. У цьому випадку ваша задача – нагодувати маля. Звичайно ж, якщо він відмовляється від їжі, або не втамував голод, треба догодувати груддю.

Сформувати раціон підростаючого дитини – задача складна, відповідальна. Закладення батьками харчових звичок впливає на здоров’я дітей. Звичайно ж, кожен малюк – це унікальна особистість, але існують принципи, яких слід дотримуватися всім батькам, щоб уникнути поширених помилок дитячого меню.

Правило перше — «дитячий» і «доросла» їжа

Ми, мами, часто вдаємося до крайнощів. Хочемо зробити меню чада максимально вітамінізованим і збагаченим смаками, тому додаємо в страви всякі трави-спеції, то намагаємося перевести дитину цілком здорову, але не завжди смачну їжу. Але як би ми не намагалися привчити дитину до варено-парено-тушкованою їжі, він все одно буде хотіти те, що їдять дорослі. Варіанта два: або ви їсте пропарені овочі з вареним м’ясом без солі і перцю, або в розумних межах дозволяєте дитині є те, що зазвичай їсте самі. Психологічна складова для дитини важливіше слів. Він прагне наслідувати дорослим у всьому.

Правило друге — тиск і перегин

Ми повинні розуміти, що навіть «здорова» їжа, смак якої дитині не по душі, ніякої реальної користі для організму не принесе. Їжа з примусу нормально не засвоюється! Крім того, зі списку корисних в загальному розумінні продуктів необхідно виключити ті, які у дітей викликають проноси, блювання, здуття. Мова йде про буряках, квасолі, редисці, ріпі. Завжди враховуйте не тільки корисні властивості продуктів, але і реакцію на них дитячого організму. Характеристики продуктів, почуття міри і прийняття до уваги побажань дитини – це оптимальне поєднання засад, якими слід керуватися при складанні раціону. Їду ми пропонуємо спробувати, а не змушуємо з’їсти.

Правило третє — режим харчування

В цьому питанні фахівці в думках розходяться. Хтось наполягає на триразовому, хтось віддає перевагу дробовому (дрібними порціями з перекусами до 5-6 разів у день), а я переконана, що їсти треба тоді, коли хочеться. І цим правилом навчила користуватися і своїх дітей. Моя задача – приготувати і запропонувати, діти можуть відгукнутися або відмовитися. Це їх право, адже вони не роботи. Але це не означає, що процес годування повинен бути спущений на самоплив. Поснідати – це святе, а протягом дня, якщо бачу, що довго не просять їсти, то йду на хитрощі. Довго гуляємо, активно рухаємося, готую щось незвичайне або зі звичайного страви роблю цікаве (котлети у формі сердечок, наприклад, або картопляне пюре у вигляді вулкана, з «кратера» якого виривається овочевий салатик).

Правило четверте — порожня тарілка

Змушувати дитину з’їдати все, що є на тарілці, вважаю нонсенсом. Якщо дитина вже втамував голод, навіщо «переповнювати бак»? Абсурд! Але моя бабуся досі надходить з моїми дітьми, як і зі мною у свій час. Пояснює це дикістю: залишені «крихітки» — це втрачене здоров’я.

Правило п’яте — «шкідливу» їжу треба заслужити?

якось дивно виходить: ми не дозволяємо дітям навіть дивитися у бік «Кока-коли» і гамбургерів, але за хорошу поведінку (оцінку, вчинок і тд.) погоджуємося купити щось смачне, але шкідливий. Виходить, що корисна їжа – це мука, даність, а шкідливу треба заслужити. Дитина має бути гідний шкідливої їжі? Ця невірна харчова звичка призводить до викривлення розуміння «зла» і «добра». Крім того, це відмінний спосіб маніпулювати батьками. Ви до цього прагнули?

І наостанок, про головне. Скільки б ви не розповідали дітям про користь або шкоду тих або інших продуктів, вони не будуть слухати вас, а переймати вашу модель поведінки, ваші харчові звички. Саме тому правило «почни з себе» я вважаю в цьому питанні першорядним.

rss