Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Зміна засновника. Вихід засновника (учасника) зі ТОВ

Опубликовано: 21.10.2018

видео Зміна засновника. Вихід засновника (учасника) зі ТОВ

Засновника «Сміла Енергоінвесту» Андрія Карпенка відпустили на поруки нардепа

 



Вартість

Терміни

Необхідні документи

Часті питання

Зміна засновника компанії це процедура зміни складу учасників юридичної особи, яка проводиться в разі продажу корпоративних прав на частину статутного фонду, подачі засновником заяви про вихід, продажу підприємства в цілому або в порядку спадкування.


Вчені попередили про масштабніші наслідки глобального потепління, ніж розраховані раніше

Кожна з процедур виходу учасника з ТОВ має свої особливості як по оформленню, так і за вартістю:

Продаж корпоративних прав. У розумінні закону, частина в статутному фонді ТОВ є таким же товаром, як, наприклад, ручка. І таку частину в статутному капіталі можна продати або подарувати за допомогою договору, укладеного в простій письмовій формі (іноді застосовується і нотаріальна форма, але це викликає додаткові часові та фінансові витрати). Подача засновником заяви про вихід. Право вийти з ТОВ невід’ємне право кожного учасника компанії, яке може бути реалізовано в порядку, передбаченому статутом (як правило з попередженням заздалегідь інших засновників). Заява про вихід засновника з ТОВ посвідчується нотаріально, а учасник виключається загальними зборами з внесенням змін до статуту. Особливістю такого способу є необхідність перерозподілу часток учасників, що залишилися суспільства і розрахунок з вийшли учасником шляхом компенсації його частки в спільному майні компанії. У зв’язку з цим вихід засновника з ТОВ за заявою застосовується рідко. Продаж підприємства в цілому. Спосіб аналогічний продажу корпоративних прав одного учасника, проте свої права продають всі учасники ТОВ одночасно, в зв’язку з чим повністю змінюється склад засновників та компанія переходить під контроль інших власників. Як правило, одночасно зі зміною засновників проводиться зміна директора і адреси компанії. Спадкування. Якщо спадкоємець померлого учасника товариства бажає вступити замість нього в компанію, і інші засновники не заперечую – заміна проводиться на підставі документів нотаріуса про прийняття спадщини.

Необхідно враховувати, що з червня 2018 року процедура зміни учасника ТОВ суттєво змінилася. Якщо раніше для виходу з ТОВ або продажу своєї частки на практиці необхідно було отримати згоду інших учасників (і оформити зміни в статуті протоколом загальних зборів), то тепер – якщо статут ТОВ не містить заборони на вільний продаж своєї частки, учасник може здійснити її без необхідності збору загальних зборів.


Про зміни клімату та глобальне потепління говоримо з Валерієм Барановським. Ранок на Тисі (25.11.16)

Практично це реалізується в такий спосіб: між чинним і потенційним учасниками ТОВ укладається договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі (який може бути як в простій письмовій, так і в нотаріальній формі), а також підписується акт прийому-передачі цієї частки (обов’язково в нотаріальному порядку). Даний акт разом із заявою і квитанцією, що підтверджує оплату адміністративного збору, подається реєстратору – що і веде до зміни учасників в реєстрі. Схоже працює механізм виходу зі складу учасників ТОВ або вступу в ТОВ в порядку спадкування частки померлого учасника.

При цьому потрібно враховувати, що зміни відбудуться тільки в державному реєстрі, а для того, щоб дані про нового учасника були відображені також і в статуті, необхідно другою реєстраційною дією міняти дані статуту у зв’язку зі зміною учасників ТОВ.

Вибрати оптимальний вихід засновника з ТОВ ви зможете отримавши попередню консультацію наших юристів, які підберуть найбільш ефективний спосіб. Консультація з питань зміни засновників і виходу учасника безкоштовна і входить у вартість загального пакету послуг .

Вартість оформлення зміни засновників ТОВ:

1000 грн. – підготовка комплекту документів та проведення змін в статуті у реєстратора (без урахування нотаріальних послуг та адміністративного збору державі);

2000-2500 грн.  – підготовка документів та оформлення змін до статуту у реєстратора з урахуванням послуг нотаріуса (500-1000 грн. В залежності від способу зміни засновників) та адміністративного збору (530 грн.)

У вартість оформлення зміни засновника входить:

підготовка протоколу загальних зборів; підготовка нової редакції статуту; підготовка довіреності на зміни; підготовка договорів купівлі-продажу корпоративних прав; оплата зборів і мит; заповнення реєстраційної картки та подача документів реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради; отримання виписки, якщо додатково проводиться зміна адреси, назви, директора ТОВ; організація нотаріального підписання документів (нотаріус знаходиться в одній будівлі з нами і ви не будете витрачати час на його відвідування).

В який термін можлива зміна засновника

Зміна засновників оформляється в термін 2 робочих дня  з моменту підписання документів у нотаріуса.

При цьому, можливо прискорити термін виходу учасника з ТОВ до 2 годин – за умови оплати 5-кратного розміру адміністративного збору.

Які документи необхідні для зміни засновника?

Для підготовки документів нам потрібні:

копія паспорта (1,2 сторінка, прописка) та податкового коду учасника, що виходить (учасників); копія паспорта (1,2 сторінка, прописка) та податкового коду осіб, яким заходять в якості учасника; копія статуту ТОВ; інформація про перерозподіл часток засновників у статутному фонді.

У разі, якщо виходить або входить юридична особа, додатково:

протокол загальних зборів компанії про те, що компанія вирішила вийти зі складу засновників або увійти до складу засновників.

Питання та відповіді про зміну засновників і виході засновника з ТОВ:

Чи оподатковується продаж частки в статутному капіталі?

Згідно вимог податкового кодексу, внесок в статутний капітал ТОВ не обкладається податком. При продажу своєї частки в статутному капіталі засновник оподатковує тільки перевищення різниці вартості спочатку внесеного внеску в статутний капітал і отриманого від продажу доходу. Таким чином, якщо вихід учасника з ТОВ відбувається в наслідок продажу корпоративної частки за вартістю спочатку внесеного внеску (наприклад частка на 1000 грн. Продається за 1000 грн.), То оподаткування не виникає.

Чи можна не продати, а подарувати свою частку в статутному фонді ТОВ?

Так, дарування така ж законна процедура, як і продаж. Але в цьому випадку оподаткування уникнути не вийде особі, яка прийняла частину статутного фонду в дар.

Як оформляється зміна засновника.

Для проведення змін необхідно, щоб було одне з підстав для виходу засновника: як правило це його заява або договір купівлі-продажу. Також це може бути документ, що підтверджує спадкування частки померлого учасника. Такий документ подається реєстратору, який на його підставі проводить зміна в складанні цьо засновників в електронному реєстрі. Після цього, для приведення положень статуту у відповідність зі змінами, загальні збори своїм протоколом затверджують нову редакцію статуту товариства. Протокол і статут завіряються у нотаріуса і подаються в департамент реєстрації разом з додатковим комплектом документів.

Чи можна одночасно з виходом учасника з ТОВ поміняти директора?

Так, можна і це цілком логічно, так як адміністративний збір сплачується незалежно від кількості змін в даних про ТОВ і статуті компанії. При це необхідно правильно оформити звільнення директора і повідомити податкову до моменту вступу на посаду нового керівника.

Як поміняти бенефіціара при виході засновника.

Процедура зміни бенефіціара є частиною загальної процедури зміни засновника і проводиться нашими фахівцями автоматично.

Наші клієнти, які замовили вихід засновника, також цікавляться:

–  реєстрацією підприємця

–  реєстрацією ТОВ

–  реєстрацією ТОВ з ПДВ

–  зміною статуту  ,  збільшенням і зменшення статутного капіталу

– зміною  адреси ,  назви  ,  директора  компанії

–  ліквідацією ТОВ

rss