Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Запіканка з макаронів - рецепти приготування солодкої або м'ясної страви в духовці з фото

Опубликовано: 11.01.2019

В умовах економічної кризи, коли буває необхідно за пару днів до зарплати придумати швидку і дешеву страву, господарок може виручити макаронна запіканка. Цей старий рецепт, відомий з радянських часів, допоможе нагодувати всю сім’ю, а цікаві різноманітні добавки не дозволять нудьгувати.

Як приготувати запіканку з макаронів в духовці

Якщо ви не знаєте, як приготувати макаронну запіканку, спершу запам’ятайте кілька базових правил:

По-перше, не так важливо, чи будете ви використовувати свіжозварені або вчорашні макарони, тому рецепт можна розглядати як відмінний спосіб злегка пожвавити залежаний в холодильнику старий гарнір. Форма виробів також не має значення. По-друге, начинка може бути будь – солодкої, гострої або солоної. Крім того, не забудьте полити блюдо зверху сумішшю з збитого яйця з молоком, сметаною чи вершками, щоб отримати приємну скоринку.

Рецепт запіканки з макаронами

Вибирати підходящий рецепт макаронної запіканки найкраще на основі того, які продукти є у вас в холодильнику, адже бюджетний варіант цієї страви не передбачає спеціальних покупок. Відмінним рішенням буде використовувати для запіканки все, що ваша сім’я вже кілька днів не може з’їсти: наприклад, залишки сирого фаршу, тушонку, пару сосисок, варене м’ясо з супу, помідор… Якщо є можливість, посипте готовий виріб тертим сиром (або додайте в яєчно-вершкову суміш плавлений сирок).

Запіканка з макаронами і фаршем в духовці

Поєднання макаронних виробів і м’ясного фаршу можна назвати класикою: на цьому засновані як італійські лазіння і спагетті болоньєзе, так і звичні росіянину макарони по-флотськи. Однак на швидку руку можна приготувати дуже смачну запіканку з ріжок з фаршем, додавши туди улюблені спеції, трохи овочів. Урізноманітнити страва допоможе будь соус – саморобний або з магазину.

Інгредієнти:

ріжки або пір’їнки – половина пачки (близько 250 г); фарш – 500 грам; томатна паста – 2 ч. ложки (або свіжий помідор); цибулина; улюблені спеції; вершки 10% – 200 мл; яйце – 1 шт.; сир – 100 р.

Спосіб приготування:

Зручну форму для запікання змастіть маслом або іншим жиром. Викладіть на дно шар варених макаронів. Дрібно наріжте цибулю, обсмажте. Додайте фарш і томат, посипте спеціями і тримайте на сковороді 5-7 хвилин. Викладіть другим шаром макарони. При необхідності розрівняти лопаткою або ложкою. Збийте яйце з вершками і тертим сиром. Залийте блюдо. Поставте в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин.

Запіканка з макаронів з сиром і яйцем

Посипати зварені спагеті або пружинки сиром люблять у всьому світі, проте американці дуже смачно готують макарони з сиром в духовці – це страва називається мак-енд-чіз. Це виручить, якщо ви хочете подати на гарнір макаронні вироби, але просто ідея зварити їх вже стала надто нудною і обридлої. Оригінальна проста запіканка обов’язково сподобається всій родині, особливо дітям. Її можна запропонувати на сніданок.

Інгредієнти:

макарони (бажано округлої форми, у вигляді раковин) – півпачки; сир – 200 грам; борошно – 2 ст. ложки; молоко – 175 мл; вершкове масло – 2 ст. ложки; яйце; сіль, перець.

Спосіб приготування:

Заздалегідь зваріть макарони. Розігрійте на сковорідці борошно і вершкове масло. Влийте молоко, безперервно помішуючи блендером, щоб не з’явилися грудочки. Використання яйця в цьому рецепті не обов’язково – без нього мак-енд-чіз вийде ніжніше. Однак якщо ви хочете додати яйце, злегка збийте його, а потім змішайте з приготованим соусом. Туди ж замішайте тертий сир (трохи залиште на прикраси). Викладіть макарони в підготовлену форму, залийте соусом. Зверху злегка посипте сиром, що залишився, а потім поставте в духовку на 15 хвилин.

Запіканка з макаронів в мультиварці

Сучасні господині, у розпорядженні яких є якісні мультиварки і скороварки, можуть приготувати не менш смачні страви, витративши на це значно менше сил і часу. Крім того, макаронна запіканка у мультиварці часто буває більш корисною і дієтичною, тому вона підходить навіть для дитячого харчування. Відмінно підійде найпростіший рецепт.

Інгредієнти:

макарони – півпачки; варене м’ясо або курка – 150 грам; жменя замороженого зеленого горошку; стакан молока; яйце.

Спосіб приготування:

Дрібно наріжте м’ясо або курку (можна використовувати ті, на яких був зварений суп або бульйон). Розморозьте горошок, потім змішайте його і м’ясо з вареними макаронами. Покладіть суміш у чашу мультиварки (як на фото). Залийте сумішшю збитого яйця і молока. Увімкніть режим випічки і залиште на 15 хвилин.

Сирна запіканка з макаронами

Смачна запіканка з ріжок з сиром може стати відмінним сніданком для дітей або ситним десертом в сім’ї, де звикли до обіду з трьох страв. Готується він швидко, а можливість змінювати додаткові начинки і добавки дозволить урізноманітнити блюдо. Спробуйте подати її з варенням або згущеним молоком – дітям обов’язково сподобається.

Інгредієнти:

дрібні макаронні вироби – 500 грам; сир – 500 грам; цукор – 125 грам; жменю родзинок; вершки 10% – 250 мл; мелені сухарі – 2 ст. ложки; яйце.

Спосіб приготування:

Розітріть сир через сито. Змішайте з цукром, половиною порції вершків. Додайте родзинки або інші сухофрукти. Змастіть жиром форму для запікання, присипте меленими сухарями. Викладіть шар варених макаронів, а потім шар сирної маси. Збийте яйце з залишками вершків, залийте запіканку. Поставте в духовку на 15 хвилин.

Запіканка з макаронів з куркою в духовці

Ситна макаронна запіканка у духовці з куркою вийде, якщо використовувати філе філе з кісточкою, на якому ви варили бульйон. Але можна використовувати і запечену або смажену курятину без шкіри, попередньо знявши її з кістки і дрібно нарізавши (рекомендується подрібнити в блендері). Підійдуть навіть залишки тушкованого курячого страви (наприклад, чахохбілі). Крім того, в таку запіканку можна додати будь-які овочі – варену морквину з супу, наприклад.

Інгредієнти:

курятина – 250 грам; макарони – півпачки; цибулина; будь-які заморожені овочі – 200 грам; приправа (наприклад, каррі); мелені сухарі – 2 ст. ложки; сметана – 2 ст. ложки; вершки – 200 мл; яйце.

Спосіб приготування:

Подрібніть курку. Дрібно наріжте, а потім обсмажте цибулю. Додайте до нього овочі. З’єднайте суміш з куркою, потім додайте сметану і спеції. Змастіть жиром форму для запікання, присипте сухарями. Викладіть зварені макарони, потім овочеву суміш з куркою. Збийте вершки з яйцем, залийте запіканку. Поставте в духовку на 180 градусів.

Запіканка з макаронів з сосисками

Смачна запіканка макарони з ковбасою та сиром виручить, якщо класичний студентський обід здасться вам занадто нудним і банальним. Знати, як приготувати макаронник, потрібно будь-якої, навіть самої молодої господині. Іноді його можна зробити навіть в мікрохвильовій печі, особливо якщо ви плануєте вечеря на одну людину. Вийде швидко, смачно і не так нудно, як якщо б ви просто зварили спагетті з сосисками до них.

Інгредієнти:

спагетті – 150 грам; сосиски – 2 шт.; кетчуп (або інший соус) – 2 ст. ложки; сир – 100 грам; вершки – 100 мл

Спосіб приготування:

Зваріть спагетті і викладіть їх на дно форми. Сосиски наріжте кружечками. При бажанні можна злегка обсмажити їх (рекомендовано тим, хто не боїться надлишків олії). Змастіть макаронний шар кетчупом, потім викладіть сосиски. Зробіть заливку з вершків з тертим сиром. Покрийте запіканку і поставте в духовку або мікрохвильову піч. Вечеря буде готова через 10-15 хвилин.

Запіканка з макаронів з грибами

Знати, як приготувати запіканку з макаронами і грибами в духовку, стане в нагоді будь-якій господині. При дотриманні декількох простих секретів цей рецепт нітрохи не поступається справжньої італійської пасти. Крім того, ви зможете змінювати смак елементарного страви, вибираючи нові сезонні сорти грибів. При необхідності використовуйте заморожені або консервовані, а сушені лісові гриби (наприклад, білі) обов’язково додадуть страві особливий аромат.

Інгредієнти:

гриби – 1 кг; макарони – півпачки; вершкове масло – 2 ст. ложки; борошно – 2 ст. ложки; молоко – 250 мл; сир – 100 грам; цибулина; спеції.

Спосіб приготування:

Дрібно наріжте, обсмажте гриби. Коли з них випарується волога, додайте нашатковану цибулину. На іншій сковорідці розтопіть вершкове масло з борошном, а потім додайте молоко і збийте соус бешамель. У підготовлену форму викладіть зварені макарони. Другим шаром укладіть гриби, залийте їх соусом. Зверху посипте тертим сиром і відправте запіканку з макаронів в духовку на 15 хвилин, щоб домогтися рум’яної скоринки.

Як приготувати макарони в духовці з яйцем

Тим, хто звик ситно снідати, обов’язково варто спробувати готувати просту запіканку з макаронів з яйцем в духовці. Це блюдо нагадує омлет, однак виходить більш пишним і красивим. Якщо додати багато сиру (можна плавленого), рецепт точно сподобається дітям. Різноманітні начинки можна вибирати на ваш смак: почніть зі свіжої зелені. Блюдо мало чим відрізняється від класичного омлету, тому підійдуть і помідори, і обсмажений бекон.

Інгредієнти:

вермішель – половина склянки; молоко – 100 мл; яйця – 2 шт.; сир – 100 грам; вершкове масло – 1 ч. ложка; свіжа зелень – 2 ч. ложки.

Спосіб приготування:

Зваріть вермішель, додайте вершкове масло і дрібно нарубану зелень, викладіть у форму. Приготуйте суміш з яєць і молока, додайте туди тертий сир. Залийте запіканку і відправте в духовку або мікрохвильову піч на 10 хвилин.

Запіканка з макаронів з овочами

Овочева запіканка з макаронами може виступати в ролі гарніру або самостійного блюда – в залежності від того, наскільки ситно ви звикли харчуватися. Рецепт зручний тим, що для нього підійдуть абсолютно будь-які овочі: заморожені, свіжі, варені або тушковані (спробуйте додати залишки рагу). Смачне блюдо виходить з квасолею, брокколі, цвітною капустою або зеленим горошком. Якщо відмовитися від вершків і яйця, вийде пісний рецепт.

Інгредієнти:

широка локшина – півпачки; будь-які овочі – 500 грам; приправи; цибулина; часник – 2 зубчики; вершки – 150 мл; яйце; сир – 100 грам.

Спосіб приготування:

Дрібно наріжте і обсмажте цибулю. Додайте на сковороду овочі, потім пропущений через прес часник і спеції. Змастіть жиром форму. Викладіть на дно шар локшини, а поверх нього половину овочів. Зверху покладіть ще один шар локшини і знову накрийте його овочами. У вас буде виходити страва, схожа на лазанью. Для прикраси можна викласти зверху зірочку з смужок болгарського перцю або візерунок із зеленого горошку (як на фото). Приготуйте заливку з вершків, збитого яйця і тертого сиру. Додайте соус і відправте запіканку на 15 хвилин у духовку.

Запіканка з ковбасою і макаронами

Приготувати макарони з сиром і ковбасою в духовку можна дуже оригінально. Використовувати можна будь-смачний соус для того, щоб додати страві цікавий відтінок. Відмінно підійде гостро-солодка заправка Карузо, з якої добре поєднується і напівкопчена ковбаса (сервелат), і нежирна шинка. Цікавого ефекту можна домогтися, якщо з’єднати кілька типів ковбасних продуктів (наприклад, докторську ковбасу і копчену грудинку).

Інгредієнти:

ріжки – півпачки; ковбасні продукти – 500 грам; томатна паста – 1 ст. ложка; солодка паприка – 2 ч. ложки; гостра паприка – 1 ч. ложка; цибулина; часник – 2 зубчики; свіжа зелень – 2 ст. ложки; цукор – 1 ч. ложка; сіль; сир – 100 грам; вершки – 50 мл

Спосіб приготування:

Нашаткуйте (кубиками або пір’ям) і обсмажте цибулю. Наріжте ковбасні продукти кубиками і додайте на сковорідку. Обсмажуйте 5-7 хвилин, потім додайте томатну пасту, трохи окропу (півсклянки), паприку, сіль і цукор. Перемішайте і залиште гаситися під кришкою на 10 хвилин. Дрібно наріжте зелень, часник пропустіть через прес. Змішайте з ковбасою і зніміть сковорідку з вогню. Змастіть жиром дно форми, викладіть зварені ріжки. Наступним шаром укладіть ковбасу, акуратно розподіливши соус ложкою або лопаткою. Натріть сир. Запіканка з макаронів з ковбасою буде смачною, якщо вибрати пікантний твердий сорт. Міксером змішати його з вершками, збийте. Вилийте поверх м’ясного шару і відправте форму в духовку на 20 хвилин, щоб запекти страву. Перед подачею на стіл можна прикрасити його тертим сиром (як на фото).

Відео: як зробити запіканку з макаронів

rss