Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Як навчити дитину швидко читати

Опубликовано: 29.09.2018

видео Як навчити дитину швидко читати

Як навчитися швидко читати

У міру дорослішання дитини починаєш розуміти, що почервоніння від памперса і вміст горщика зеленого кольору — найбільш прості і легко вирішуються проблеми. Коли моє чадо підросло і настав час знайомитись з літерами, в якийсь момент я запанікувала. Вивчити букви і навчитися їх правильно вимовляти було самим простим, а от подружити їх між собою і зв’язати в слово стало проблемою. При чому проблемою саме для мене: мені навіть в голову не могло прийти, що найпростіші і щоденні моменти в житті дорослого дитині даються нелегко. Довелося терміново шукати інформацію щодо того, як навчити дитину швидкого читання, адже я виявилася абсолютно безпорадною.



Навчити дитину читати — легко?

У своїх пошуках я прийшла до трьом основним методикам, які сьогодні активно використовуються в дошкільних навчальних закладах різного типу. Для початку ознайомимося з ними.

1. Найбільш знайомий і близький нам метод Ельконіна втілений у рідному букварі і подібних виданнях. Є кілька нюансів. По-перше, даний тип навчання був розрахований на дітей від шести років. Зрозуміло, що сучасні хлопці набагато швидше знайомляться з дорослими речами типу комп’ютерів, але фізіологію нічим не підсунеш. Справа в тому, що такий спосіб підходить тільки діткам, які вже можуть аналітично мислити і створювати ланцюжки, а це вміння приходить тільки до шести років. До речі, з цією проблемою я як раз і зіткнулася здруження букви між собою моя дитина зміг, але от з’єднати склади в слова і охопити відразу всі слова так і не вийшло.


⚡ Навчити читати за десять хвилин

2. Значить будемо пробувати більш сучасні і поки нові для нас методи. До таких належить метод Зайцева. Тут кардинально інший підхід: замість окремих букв спочатку дитині пропонують склади, які написані на спеціальних кубиках. Цей варіант самий популярний в модних школах розвитку і у приватних викладачів. На перших парах я навіть вирішила терміновим справою освоїти цей варіант і займатися з дочкою. Але виявилося, не все так просто. Ну той момент, що вартість самих кубиків дуже навіть вражає (патент та ліцензія!) ми опустимо, але навіть після покупки немає гарантії, що я зможу грамотно скористатися цими скарбами.


Майстер-клас "Вчимося читати швидко"

3. Ще одна модна методика — картки Домана. Хоч спочатку цей метод був розроблений для «сонячних» дітей, пізніше його адаптували для дітей з нормальним розвитком. Але тут ми наступаємо на ті ж граблі: купити все необхідне можна, але от що з цим робити потім?

В результаті виходить, що навчити дитину читати швидко і без втрат для маминої нервової системи!) можна двома способами: або почекати до п’яти-шести років і по-старому сідати за буквар, або віддавати дитину в школу фахівцям. Особисто мені здається, що кожен повинен займатися своєю справою і вчити дитину повинен досвідчений педагог, а не втомлена після роботи і нервова мама. Інше питання, що багато батьків вважають за краще поєднувати навчання в дошкільному закладі і домашнє навчання. Тут я трохи вагаюся з боку в бік, так як процес домашнього навчання вимагає вільного часу і знання деяких ключових моментів. Що це за моменти?

Як навчити дитину швидко читати вдома?

Так як до педагога я планую віддавати дитину тільки до п’яти років, попередньо можна спробувати і свої сили. Але цього разу зробити це з розумом і розстановкою. Щоб все вийшло, досить дотримуватися ряду простих правил. Всі вони є на сайтах для батьків та перелік приблизно однаковий, я ж выделала для себе кілька. Справа в тому, що після обговорення цього питання з іншими матусями виявилося, що всі ми робимо приблизно однакові помилки.

По-перше, навіть при дуже високій мірі зайнятості завжди слід знаходити трохи часу на читання. Це повинно бути приблизно один і той же час. Коли працює система і дитина звикає до неї, їй легше сконцентруватися і налаштуватися на роботу. Це була моя друга помилка: вчила коли мені було зручно, а при перших труднощах закидала це справа до наступного разу, і так по колу.

Ніколи не садіть дитину за парту, це значно ускладнить роботу. Ми виходили з положення дуже просто. Де мама проводить найбільше часу? Звичайно на кухні. Замість зошити з олівцем я купила букви на магнітах і моє чадо выкладывало слова прямо на холодильнику, поки я натирала морквину. Далі можна залучити дитину в дорослі справи: читаємо рецепти разом і поступово готуємо щось смачне.

Після того, як дитина читати навчився, приходить час виробляти швидкість. Знову, думок і порад щодо способів прискорити техніку читання маса, мені здалися дієвими деякі. Ну по-перше, читати на швидкість доведеться навіть вдома. Ось тільки робити з цього контрольну роботу не будемо, краще просто засікти час і дати дитині прочитати текст. А потім похвалити і запевнити його, що швидше точно вийде.

Для себе я підкреслила ще пару моментів. Майже всі дітки складно справляються зі словами, де підряд кілька приголосних. Фахівці радять просто написати подібні слова на папері і розвісити їх по квартирі, потім час від часу просити дитину читати їх. В свій час мене так вчили поповнювати свій словниковий запас англійською мовою — це дійсно працює! Дуже допомагає виробити швидкість читання кілька простих прийомів. Можна читати за ролями з дитиною, давати прочитати йому ряд слів з різницею в одну букву і шукати відмінності, промовляти слова з різними наголосами.

Все це допоможе дитині швидше читати. До речі, обов’язково подаруйте дитині пару величезних книг з великою картинками і улюбленими казками!

rss