Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Садиба Алмазова » Реферати українською

Опубликовано: 22.10.2018

Колись це найкраще місце називалосяОшитково, і згадувалося як пустище в документах1620-х рр. Таким воно залишається і нині, остороньЩелковского шосе і великих населених пунктів, у лісовій глухомані, раптом собі можна дістатися прихований від сторонніх поглядів, окремий світ садиби, з дивовижно гарним назвою -Алмазово.

Перші власники землі

Перші власники цієї землі -Елизарови. Наприкінці XVII на в. вотчина переходить до родичуСеменуЕрофеевичуАлмазову, в роду яку вона залишається до 1753 р. При С.Є.Алмазове було побудовано перша дерев'яна церква в ім'я Преподобного Сергія,замененная в1730-х рр. кам'яним храмом. Пізніше садибу набуваєгорнозаводчик Н.А. Демидів, володів як і маєткомПетровское (>Наро-Фоминский р-н) з другого боку Московії. При ньому в1760-1770х рр. склався архітектурний комплекс, з'явився регулярний парк і системи каналів і ставків з штучними островами.

Придбання землі М. А.Демидовим

У 1753 р. село придбав МикитаАкинфиевич Демидів (1724-1789), із сім'ї уральськихгорнозаводчиков, отримали потомствене дворянство по заслугах перед Батьківщиною. Він побудував наАлмазово садибу.

Микита Демидів відомий як покровитель вчених і художників, листувався з Вольтером. У 1779 р. заснував при Академії мистецтвпремию-медаль «За успіхи у механіці». Після її смертіАлмазово перейшла синові — МиколіНикитичу (1773-1828), що своє ім'я численними пожертвами.

У 1807 р. М. М. Демидів подарував петербурзький будинокГатчинскому сирітському інституту, побудував «на власний кошт» військовий фрегат у Чорному море, а 1812 р. виставив власні кошти полк ополченців («демидівський»).Викупил у, котрі захопили французькі трофеї, козаків, викрадений французами, золотого хрестаАлмазовской церкви; і хрест цей довго зберігався у храмі, як нагадування про війну 1812 р.

З 1815 р. Микола Демидів був посланником у Флоренції. Вдячніфлорентинци визнали за 1871 р. йому пам'ятник-погруддя за засновані їм у Флоренції дитячий притулок і школу. Будучи вдалині від Батьківщини, Микола як і піклувався про своїх співвітчизників: в 1819 р. пожертвував 100 тис. крб. про інвалідів, в 1824 р. — 50 тис. крб. для найбідніших сімей, жертв повені Петербурзі, в 1825 р. — 100 тис. крб. і свій дім у Петербурзі створення «БудинкуТрудолюбия».

Улюбленим дітищем М. М. Демидова у Москві був театр, що вважався однією з найкращих у Москві. Немає сумніву, що демидівська трупа давала спектаклі у Москві, а й літніми місяцями вАлмазове. Серед кріпаків акторів М. М. Демидова зійшла яскрава зірка московської сцени — Степан ФедоровичМочалов (1775-1823)

М.М. Демидів, який передбачав провести решту днів у своїй підмосковній вотчині, став російським посланником у Флоренції, де й помер в 1828 року. Місто, котрій він зробив чимало благодіянь, увічнив пам'ять Ніколає Демидові, встановивши його погруддя площею, названої іменем Тараса Шевченка.

Створення унікальної садибиАлмазово

До 1813 р. Демидови був створений тількиАлмазово унікальну садибу, представляє й у час мальовниче видовище, хоча збереглася вона частково. Найбільш вражаючим в садибі був парк, основу якого становила штучно створена водна система. Канал довжиною 700 м прокладено виключно за прямий. Він починався від малого ставка у гориСион і, слідуючи із Заходу Схід, закінчувався великим ставом,Лебяжий острів у якого зберігся донині.

Від великого ставка у північному напрямі розходилися канали різною ширини і протяжності, що з'єднували його і системи маленьких ставків з острівцями. Канали і ставки визначали компонування парку й маєткових будівель. Парк розташовувався північніше каналу, переважно включав фруктові дерева, за принципом райського саду. У центрі каналу перебував острів у вигляді шестигранника, що зберігся до нашого часу. Навпаки Тайваню було споруджено маєтковий комплекс. Відомо, що ремонтним роботам в садибі залучався ДоменікоЖилярди.

Радянське час

У радянські часи церкву у садибі була розорена. У 1992 р. стараннями відставного військовослужбовця Анатолія Анатолійовича Зинов'єва було відновлено церковна громада та під керівництвом настоятеля Андрія Ковальчука розпочато роботу щодо відновлення храму. У 1999-му р. він був на честь преподобного Сергія Радонезького, якій у храмі присвячений одне ізприделов. Основною ж престол освячений, як й у 1819 р., на вшанування Казанської ікони Божої Матері.

Архітектурні особливості садиби

Уся композиціядемидовской садиби було побудовано щодо700-метрового каналу, роздвоєного у центрі, іогибавшего напівкруглий острів, звозведенним ньому панським домом. Будинок поєднувався з флігелями, перекинутими через водний потікмостами-галереями.

Паралельно каналу проходила головна маєткова алея, вздовж якої споруджено церква, оранжерея, стайні, корпусу для двірні. Осторонь каналу перебував основний парковий масив, з мальовничимЛебяжьим ставом, з 8-му острівцями,соединенних між собою легкими містками і прикрашених альтанками і павільйонами ("Китайська вежа", ">Домик усамітнення" тощо.)

У першій чверті ХІХ ст. почалася реконструкція садиби з перенесення її центрального ядра. На ділянці почалося спорудження будинку з флігелями, оранжереї... але цілком задум не був здійснено, через продажу маєтку.

Житловий дім у стилі ампір, поруч із церквою, саме належить цьому будівельному періоду.Двухетажное будинок, великовагової архітектури оздоблено потужнимдвухколонним портиком вантах, винесеним за лінію фасаду. Вікна першого поверху декоровані білокаміннимочельем іподоконними дошками на консолях.

Церква Сергія Радонезького

Існуюча церква зведено в 1814-1819 рр. при М.М. Демидові у стилі класицизму. Будинок має хорошими пропорціями і стриманим декором (переважно це прямокутний руст і пілястри), доповненим фрескової живописом на полі фронтону й у нішах.Кубический обсяг храму увінчаний світловий ротондою, перекритої куполом злюкарнами.Трехъярусная дзвіниця завершено високий, і струнким шпилем.

>Алмазово сьогодні

>Недолгий розквіт садиби закінчився. І лише тоді ставки і алеї з віковими дубами нагадують про колишньому велич цих місць.

Список літератури

Для підготовки даної праці були використані матеріали із російського сайтуpodmoskove

rss