Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Розірвання договору оренди зразок

Опубликовано: 25.10.2018

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, може бути розірваний в силу різних обставин. Орендодавець хоче звільнити приміщення, орендар не погоджується на зміну ціни оренди або використовує приміщення у спосіб, який не влаштовує орендодавця – ситуацій безліч. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання даної ситуації.

 Зміст статті:

Загальна інформація про договори оренди

Основною нормативною базою укладання договорів оренди є:

►  Додаткова угода про розірвання договору

Нагадуємо, що договір оренди характеризується тим, що:

майно передається в тимчасове користування та залишається у власності орендодавця; після закінчення строку дії договору (або при розірванні договору) майно повертається власникові; користування орендованим майном платне.

Способи розірвати договір оренди

Договір оренди може бути розірваний внаслідок дії певних обставин, які визначені законом, за згодою сторін або за ініціативою однієї зі сторін.

 Розірвання договору оренди землі з будівлею на ній: можливість і наслідки

Під такими обставинами можна розуміти описані у ст. 781 ЦКУ :

смерть фізособи-орендаря, якщо інше не визначено договором або законом; ліквідації юрособи – орендаря або орендодавця.

За згодою сторін можна розірвати договір оренди у порядку описаному у ч. 2 та ч. 3 ст. 188 ГКУ :

сторона договору, яка бажає розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це іншій стороні; інша сторона має 20 днів після одержання такої пропозиції розглянути дане питання та повідомити про результати партнера.

►  Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ

В односторонньому порядку розривати договори в цілому заборонено ч. 1 ст. 188 ГКУ ,  крім випадків передбачених договором або законом. Так, договором може бути передбачене право на односторонній розрив оренди. Це може бути формулювання типу: “Цей Договір може бути розірваний за взаємною згодою сторін шляхом складання додаткової угоди, яка є невід’ємною частиною даного Договору”. Однак, наявність такого пункту необов’язкова, так як розрив може відбутися на підставі ст. 188 ГКУ на основі пропозиції однієї зі сторін.

Якщо сторони  не досягають згоди, то ініціатор розриву договору має право передати справу до суду. Тоді договір може бути  розірваний його рішенням.

Розглянемо нюанси одностороннього розриву договору оренди.

Односторонній розрив договору оренди на основі закону або умов договору

Договір оренди як і будь-який господарський договір можна розірвати у разі істотного порушення умов договору. Щодо договорів оренди ЦКУ додатково визначає причини, коли договір оренди може бути розірваний на вимогу орендаря чи орендодавця ( ч. 2 ст. 651 ЦКУ ).

►  Річна інвентаризація — основа фінзвітності

Орендодавець може розірвати достроково договір оренди, якщо орендар ( ст. 783 ЦКУ ):

не вносить орендну плату протягом 3 місяців поспіль; користується об'єктом оренди з порушенням умов договору або не за цільовим призначенням; передав об’єкт оренди в користування іншій особі без згоди орендодавця; створює загрозу пошкодження об’єкта оренди своєю недбалою поведінкою; не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо цей обов’язок був покладений на нього договором оренди.

Аналогічне право має орендар, якщо орендодавець ( ст. 782 ЦКУ ):

передав у користування майно, якість якого не відповідає умовам договору або прямому призначенню майна; не виконує свій обов’язок щодо проведення капітального ремонту об’єкта оренди.

►  Усе плине, усе змінюється, або Оновлюємо договір оренди землі

Взагалі сторони мають право передбачити в договорі оренди й будь-які інші підстави для дострокового розірвання договору, наприклад, на основі одноосібної вимоги однієї зі сторін, але зі сплатою штрафу; зміни певних екологічних умов; аварійний стан будівлі не з вини сторін; дія обставин непереборної сили тощо.

Як оформити розірвання договору оренди

Розірвання договору повинне бути в такій самій формі, що й договір, який розривається, якщо інше не встановлено договором або законом ( ст. 654 ЦКУ ).

Оформити  розрив договору оренди можна шляхом:

укладення додаткової угоди про розрив договору оренди у разі добровільного рішення обох сторін (довільна форма, законодавство не визначає зміст угоди); надсилання відповідно листа орендарю чи орендодавцю з описом причин розриву та згадкою як основи для цього ст. 782-783 ЦКУ або пункту договору, де передбачені такі дії.

►  Підстави припинення договору оренди

Вручення такого листа вважається моментом розірвання договору. Якщо ж сторони не можуть дійти згоди, то справа передається до суду.

Розглянемо приклад додаткової угоди щодо розриву договору оренди нежитлового приміщення, як найбільш частої ситуації.

Розрив договору оренди нежитлового приміщення

Приклад 1. ФОП Федосенко Н.Д. (орендодавець) та ПП “Гарт” (орендар) уклали письмовий договір про оренду нежитлового приміщення у 2015 р. строком на 5 років. Однак, у лютому 2018 р. сторони вирішили розірвати цей договір за ініціативою ПП “Гарт”. Додаткова угода про розірвання договору оренду повинна мати приблизно такий вигляд.

►  Облік поліпшення орендованого основного засобу

Особливі умови, які треба узгодити до розірвання договору

Слід заначити, що ніяких загальних шаблонів для укладання додаткової угоди про розрив договору не рекомендуємо, так як все залежить від конкретних умов договору, який розривається. Кожний з договорів треба аналізувати фахівцю. За результатами аналізу договору та господарської ситуації, в угоді можуть бути зазначені додаткові пункти, які мають бути виконані сторонами, наприклад,  про таке:

сторони не мають взаємних претензій щодо стану об’єкта оренди; одна зі сторін компенсує іншій витрати на ремонт або витрати пов’язані з вимушеним переїздом; повернення раніше сплаченої орендної плати; можуть бути прописані й певні фінансові зобов’язання, наприклад, штраф чи пеня за неповернення сплаченої наперед орендної плати тощо.

 Коли припиняється договір оренди

Також дані домовленості можуть бути виконані до укладання угоди про розірвання договору та не фіксуватися в ній.

Приклад 2. Нехай до угоди про розірвання договору у прикладі 1 додані особливі умови.

 Реєстрація договору оренди та права користування нерухомістю

Закон передбачає, що договір може бути розірваний за рішенням суду на підставі односторонньої вимоги, якщо відбулося істотне порушення умов договору іншою стороною.

Згідно ч. 2 ст. 651 ЦКУ істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Також окремо щодо договорів оренди умови істотності перераховані в уже згаданих ст. 782-783 ЦКУ .

Договір вважається розірваним у цих випадках з моменту рішення суду.

rss