Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Особливості відкриття філії в іншій країні

Опубликовано: 25.10.2018

видео Особливості відкриття філії в іншій країні

ОПОРНА ШКОЛА ПОКРОВСЬКА ВИХОВУВАТИМЕ СПОРТСМЕНІВ

Український бізнес росте і розширюється і з кожним роком все більше компаній хочуть відкрити філії в інших країнах для розширення власного ринку збуту. Давайте розглянемо особливості відкриття філії в іншій країні



Ви створюєте власну компанію. Спочатку це лише невелике підприємство, втім, під вашим керівництвом воно росте, розширюється, об’єми продажу товарів чи послуг зростають і настає момент, коли вам вже стає «тісно» в Україні. Одразу приходить думка – час розширювати свій бізнес на інші країни.


SCP Groups of Interests Information

Перша асоціація, що виникає у керівника, коли він думає про розширення власної компанії за кордон – відкриття філій в інших країнах. Та чи хороша це ідея? Чи можливо кращим варіантом буде реєстрація не філії, а дочірньої компанії, чи можливо окремої компанії? Як краще «розширюватися» за кордон?


Roses Have Thorns (Part 1) Euromaidan & Crimea

Особливості роботи філії

Як ми вже казали вище, перше що спадає на думку багатьом керівникам компаній – відкриття філії. Проте, відкриття закордонної філії частіше обертається проблемами, ніж несе певну вигоду для компанії.

Давайте розглянемо це питання більш докладно і зяємо, чому відкриття закордонної філії не найкращий варіант.

Філії та представництва працюють виключно за довіреністю, яку має надати основна компанія. Такий формат роботи не дозволяє філії проводити власну господарську діяльність. Всі дії філії мають бути узгоджені із основною компанією і підтверджені через відповідні довіреності.

Тобто, філія не є юридичною особою і працює за довіреністю. За такою схемою господарські операції виконуються між головною компанією, та представництвом компанії, тобто, основна компанія виконує операції сама із собою.

Робота через філію можлива лише у тому випадку, коли філія не буде здійснювати оплату протягом 120 календарних днів, покупцем у кінцевому договорі буде власне кінцевий покупець, а не філія а сам товар до філії буде поставлятися без підписання договору.

Власне основна проблема філії – оплата за поставлений товар чи послугу. Оплата від контрагенту має поступити протягом 120 календарних днів , з моменту поставки товару чи послуги. Якщо цей строк минає, а оплата не надходить, то банк, який обслуговує компанію повідомляє про прострочення валютної операції до податкової, а та у свою чергу вводить штрафні санкції у розмірі 0,3% від ціни неоплаченого товару за кожний день прострочення.

Тобто, працюючи через філію компанія кожного разу ризикує «нарватися» на штрафні санкції за прострочення валютних операцій. Якщо компанія працює за кордоном через власне підприємство, то тут все дещо простіше. Головна компанія продає підприємству товар, підприємство у відповідний строк оплачує його і закриває угоду. Штрафні санкції не застосовуються, а строк продажу товару кінцевому споживачу вже не відіграє критичної ролі.

Як працює філія (стандартна схема)

Як вже відомо, філія не може самостійно виготовляти продукцію на території іншої держави, а лише продавати готову продукцію, що виробляє основна компанія. Отже, договори щодо продажу продукції хоч і підписуються через філію, проте вони йдуть від імені саме головної компанії.

 Відправка товару (експорт) здійснюється через митний кордон України від основного підприємства відповідно до митного режиму, за яким товари відпускаються для вільного обороту за межами митної території України.

Митний режим експорту може застосовуватись як до товарів, що підлягають вивезенню так я для товарів, що були вивезені раніше і в інших митних режимах. Основній компанії потрібно не тільки поставити товар, а і подати необхідні документи, для проходження товару через митний кордон, а також сплатити всі митні збори.

 У податкових та митних деклараціях продавцем товару буде значитись саме головна компанія, а не філія, покупцем виступатиме вже безпосередньо кінцевий покупець.

Головний ризик при роботі через філію – неможливість гарантувати надходження оплати товару у строк 120 календарних днів із моменту продажу товару. А як відомо, якщо протягом 120 днів валютну операцію не закрити – до головного підприємству будуть застосовані штрафні санкції.

Дочірня компанія

Інший варіант проводити підприємницьку діяльність компанії за кордоном – відкриття дочірньої компанії в іншій країні. У такому випадку з дочірньою компанією укладають зовнішньоекономічну угоду як з закордонним покупцем, здійснюють поставку товару та отримують оплату у встановлений термін, не порушуючи термінів оплати та не ризикуючи потрапити під дію штрафних санкцій. При цьому, дочірня компанія може повністю контролюватися українською головною компанією.

 Для того, щоб провадити діяльність за кордоном, буде достатньо відкрити LLC – аналог ТОВ у інших країнах (назва може відрізнятися, проте формат роботи залишається схожим)

В залежності від законодавства обраної країни, подається певний перелік необхідних документів та обирається особа, що буде виступати у ролі засновника. Засновником підприємства може бути як фізична, так і юридична особа. Пропонуємо розглянути приклад відкриття дочірньої компанії у Польщі.

Для відкриття дочірньої компанії в Польщі знадобиться наступний перелік документів (за умови, що відкриваємо компанію на ім’я фізичної особи):

паспорт чи паспорти осіб, що виступатимуть як засновники компанії. Ними можуть бути як резиденти України, так і резиденти Польщі; обов'язково потрібно вказати місце чи країну проживання засновника чи засновників компанії, громадянство; розподіл участі у компанії (якщо засновників декілька); розподіл управлінських функцій. Тут потрібно вказати хто і які функції має виконувати, хто буде назначений головою компанії і т.д.; вид обраної господарської діяльності; назва компанії.

Особливості ведення господарської діяльності у Польщі:

Необмежена господарська діяльність; Можливість введення нових співзасновників; Ведення діяльності у Європі без необхідності оформлювати дозволи; Засновники не несуть особистої матеріальної відповідальності за діяльність компанії; Мінімальний уставний капітал становить приблизно 1200 євро (5000 злотих).

Аналогічне відкриття філії обернеться більшими об’ємом роботи для головної фірми, тому простіше зареєструвати нову компанію, що буде виконувати роль дочірньої. Враховуючи те, наскільки просто це зробити (на прикладі Польщі).

І ще один важливий момент – для інвестування у свою дочірню компанію, головній компанії необхідно буде отримати спеціальну ліцензію від НБУ, що дозволить інвестувати у власну, проте закордонну компанію. А для швидкого та успішного розвитку інвестування буде просто необхідне.

Особливості оподаткування

Українська головна компанія сплачує податки в Україні, польська у Польщі. Це просто і зрозуміло. Проте, головна і дочірня компанії знаходяться у різних країнах, відповідно операції між ними відносяться до класу міжнародних.

У випадку, коли засновником польської компанії виступатиме юридична особа – головна компанія в Україні, операції між компаніями будуть контрольованими і потребуватимуть особливої уваги. У такому випадку потрібно уважно стежити за вартістю товару, щоб не допускати виводу капіталу та переплати/недоплати податків у одній із країн.

Щоб операції між компаніями визнали неконтрольованими, необхідно щоб засновником польської дочірньої компанії виступала фізична особа резидент Польщі. Ця фізична особа (чи декілька фізичних осіб-засновників) не повинні мати стосунку до головної компанії чи мати певний вплив на неї. Ця особа чи особи не мають бути зареєстрованими як співробітники вашої компанії. У такому випадку операції між дочірньою та головною компанією не будуть контрольованими.

rss