Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

ОРД: Прокурор Дніпропетровської області та кандидат до Вищої ради правосуддя Віктор Володимирович Матвійчук. Розслідування «PROSUD»

Опубликовано: 09.01.2019

Вища рада правосуддя — орган, який фактично вирішує долі суддів, обираючи кого звільняти, а кого лишати на посадах. З такими повноваженнями ВРП може стати інструментом вибіркового покарання, що дозволяє здійснювати тиск задля прийняття потрібних рішень. Саме тому процес добору нових кандидатів до цього органу є надзвичайно важливим.

20-21 грудня 2018 року З’їзд прокурорів буде серед п’яти кандидатів обирати двох членів Вищої ради правосуддя.

Знайомтеся,  прокурор Дніпропетровської області та кандидат до Вищої ради правосуддя – Віктор Володимирович Матвійчук.  

На  сайті  прокуратури Дніпропетровської області вирішили не описувати всю біографію Віктора Матвійчука. Обійшлися лише нагородами: заслужений юрист, почесний працівник прокуратури та держрадник юстиції 2 класу. А ще з рук чинного Президента Петра Порошенка він отримав орден «За заслуги» 3 ступеня.

Із автобіографії на сайті ВРП  відомо , що Віктор Володимирович працює в прокуратурі з 1991 року. З вересня 2004 по 2010 рік перебував на посаді першого заступника прокурора Херсонської області. А от з 2011 по 2015 роки зробив перерву і встиг  побути  адвокатом. Після зміни влади наказом Віктора Шокіна призначений прокурором Дніпропетровської області.

Матвійчука звинувачують у корупційному скандалі, пов’язаним з крадіжкою 62  тисяч труб через що держава  втратила 18 мільйонів гривень.  За твердженням правозахисника Олега Мартиненка, кримінальне провадження порушила Херсонська СБУ, але в підсумку справу передали у Миколаївську прокуратуру, де інцидент визнали не крадіжкою, а “реконструкцією” зрошувальної системи. Правозахисник стверджував, тодішні керівники обласної прокуратури отримали персональні вигоди з оборудки.

Ми проаналізували наявні у публічному доступі декларації прокурора Матвійчука за  2014 ,  2015 ,  2016  та  2017  роки. Його доходи складалися із зарплат та пенсій.

У власності подружжя три земельні ділянки в межах Херсонської області (0,12, 0,10 та 1 га)  Найбільший наділ був куплений дружиною прокурора у 2013 році для ведення господарства. Вартість на дату набуття становить 10 359 грн.   

 

 

У 2016 році Лариса Матвійчук відчужила нерухоме майно – земельну ділянку на 500 кв. м у Херсонській області за 149 500 грн. Нагадаємо, що це порогова сума готівкового розрахунку.

Крім того, дружина  Лариса Григорівна з 2010 року володіє квартирою у Херсоні на 155 кв. м.  У декларації зазначено, що її вартість становила 127 176 грн.

 

 

Але  житло з найбільшою площею в 298 кв. м  отримав  Віктор Матвійчук у 2008 році.  Згідно з реєстром свідоцтво про право власності видане Херсонським виконкомом. Отже, йдеться про приватизоване службове житло. Незрозуміло, на яких підставах та з якою метою Віктору Володимировичу вдалося привласнити таку велику квартиру, адже в родині всього двоє дітей, якщо вірити автобіографії кандидата.

У  подружжя також є два гаражі, паркінг та офісне приміщення у Херсоні на 157 кв. м.  Останнє теж було  надане Ларисі Матвійчук Херсонською міською радою  на підставі рішення виконкому. У 2012 році воно коштувало аж 420 000 грн, або приблизно 52 000 доларів.

В автобіграфії  кандидата на посаду члена ВРП Віктор Матвійчук написав, що має доньку Аліну Матвійчук , котра нині вчиться на 6 курсі юридичної академії в Одесі. Звісно, прокурор не вніс її ім’я у майнову декларацію. Ми ж вирішили подивитися, яким майном володіє Аліна Вікторівна. Виявилось, що  студентка літом зареєструвала простору квартиру на 142 кв. м  в  Одесі  за 15 хв пішки до моря.

 

 

На додачу до квартири  Аліна Матвійчук отримала два паркомісця  по 13 кв.  м кожне. Майно  придбане на підставі договору-купівлі продажу майнових прав. Тож ідеться про новобудову. Ми відшукали в мережі оголошення про продаж квартир у цьому домі. Зокрема за  3-кімнатну 99 кв. м  просять  158 400 дол арів , або 4 389 765 грн   в Аліни Матвійчук, нагадуємо, аж 142 кв. м), тож  квартира , ймовірно, дотягує  до 5 мільйонів.

Але питання в іншому, звідки у молодої студентки такі кошти?! Очевидно, що допомагали батьки. Прокурорська зарплата у Віктора Матвійчука немала, втім, мабуть,  що вона не покрила б такі видатки.

Окрім доньки, Віктор  Володимирович має також сина Дениса, який  працює у прокуратурі Херсонської області , але чомусь «забув»  внести  його до декларації родинних зв’язків, обмежившись лише дружиною.

Цікаво, власного майна він не декларує, користується житлом і автомобілями родини. Також торік  кожен  із членів  родини подарував молодому прокуророві та його дружині певну суму готівки  (навіть студентка Аліна)

Також у декларації сина Матвійчука Дениса ми знайшли  автомобіль Hyundai Matrix, який належить студентці Аліні Матвійчук . Дівчина купила його торік. Ще один задекларований автомобіль  – Volkswagen Touareg 2010 року випуску придбаний за 651 206 грн перебуває у власності батька .

 У пункті 22 декларації доброчесності кандидат Віктор Матвійчук  підтвердив , що він не скоював вчинки, які мали наслідок притягнення до відповідальності. Однак у 2016 році  його разом із дружиною оштрафував поліцейський на 255 грн за перетин подвійної суцільної смуги.  У підсумку Віктор Володимирович  скасував протокол у суді.  

Прокурор Дніпропетровської області Віктор Матвійчук один із тих, хто хоче стати членом Вищої ради правосуддя. Втім, цей орган повинен складатися винятково з доброчесних осіб. До того ж майно кандидата, а також членів його родини, зокрема доньки-студентки, дають підстави сумніватися у джерелах походження коштів на його  купівлю.

rss