Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Московський модерн » Українські реферати

Опубликовано: 23.10.2018

Наша прогулянка, присвячена архітектурі модерну, пройде по провулках між Остоженкой і Пречистенкою і вище по Глазовська, Пречистенському і Староконюшенний провулку, і дозволить побачити 14 будинків у цьому стилі, створених різними архітекторами, в тому числі роботи видатних майстрів московського модерну Федора Шехтеля і Льва Кекушева.

Останній класичний стиль в архітектурі - модерн, що виник в кінці XIX століття, проіснував зовсім не довго: яких-небудь 15-20 років. Бурхливий і прискорений розвиток історичних подій, війни і революції, якими розпочався новий вік, диктували кардинально нові підходи в архітектурі, здатні швидко розв'язати проблему катастрофічної нестачі житла, і тут вже було не до красот і вишукувань, якими "Грішив" модерн.


Стили архитектуры

Спочатку в нашій країні провідниками модерну були представники нового покоління російських промисловців і підприємців, що навчалися закордоном і отримали в додаток до батьківських капіталам хороше європейську освіту. Прибуткові будинки і особняки того часу, якими забудовували столицю сини і внуки колишніх кріпаків, досі становлять значну частину архітектури історичного центру міста. Ні в Парижі, ні в Лондоні, ні у Відні на рубежі XIX-ХХ століть не було побудовано так багато, як в Москві. На бульварному кільці, в арбатских і тверських провулках, кварталах Китай-міста, й на аристократичних Поварской і Пречистенці, всюди можна зустріти будинку в стилі модерн, зведені за короткий термін його популярності. Багато знавців і тонкі цінителі мистецтва по початку скептично поставилися до нового стилю, вважаючи, що властиві йому прийоми призводять до надмірного перенасиченість результату, що свідчить про поганому смаку. Сьогодні у модерну величезне число шанувальників, ми пишаємося шедеврами, створеними архітектором Шехтелем, а столітній і більше вік навіть не кращих зразків цього стилю вселяє як мінімум повагу, до того ж сучасність надає набагато більш очевидні приклади позбавленою смаку архітектури, в тому числі і новітні стилізації під знову став популярним модерн.

Вийшовши з метро "Парк культури" на Остоженке і рухаючись у бік центру, згорнемо в перший з лівої сторони провулок - Кропоткинській, колишній Штатний. Чомусь, коли повертали московських вулицях старі імена, цього провулку, як і наступного Померанцева (колишній Троїцький) залишили назви, які виникли вже після революції 1917 року.

Особняк в Кропоткинская провулку, 13 (сьогодні це резиденція австралійського посла), по замовленням підприємця Дерожінской в ​​1901 році побудував Федір Осипович Шехтель, який до того часу вже зробив собі ім'я, побудувавши чудовий готичний палац Морозова на Спірідоновке і особняк Рябушинського на Малій Нікітській - бути може, самий знаменитий московський будинок у стилі модерн. Перше, що вихоплює очей при поході до особняка А.І. Дерожінской (у ділових людей і тоді було прийнято, від суми та від тюрми не зрікся, оформляти власність дружин або інших близьких родичів) - чудова грати огорожі, по якій відразу можна розпізнати роботу Шехтеля, і не тому, що малюнок пізнаваний, навпаки він завжди неповторний, а з якоїсь невизначеної бездоганною красою почерку, притаманного архітекторові. Об'ємна композиція особняка по цілісності сприйняття дещо поступається особняка Рябушинського. В архітектурі модерну застосовувався спосіб проектування приміщень зсередини назовні, оскільки декларувався принцип: головне - щоб у будинку було зручно жити. Такий підхід призводив до незвичним для того часу асиметричним композиціям, і архітекторам було складніше дотримати гармонію зовнішнього сприйняття споруди. Внутрішнє планування і інтер'єри особняка відносяться до числа видатних досягнень Шехтеля. Мистецтво повинно давати людської душі й оку відпочинок від нудної та буденною життя, вважав архітектор, тому будь-яка частина будинку, все до останньої дрібниці повинно бути красиво, має тішити і створювати відчуття свята. До жаль, помилуватися цією красою навряд чи вийде, хоча 18 квітня і 18 травня в дні історичної спадщини міста деякі архітектурні пам'ятники, в тому числі займані посольствами, бувають відкриті для відвідування.

В Наступного Померанцева провулку два будинки в стилі модерн: особняк Мединцева і прибутковий будинок Мелетіних. Обидві будівлі - зразки пізнього модерну, перше побудовано в 1907, друге в 1911 році. Автор проекту особняка - архітектор Ф.Ф. Воскресенський. Будівля декорована практично всіма можливими засобами - ліпнина, керамічні вставки, мозаїчні панно, пілястри, сандрики, металеві огорожі на даху, аттик з гербом і т.д., словом, дуже багато декору, але все це велика кількість, як не дивно, не напружує і споруді до лиця. Після революції на основі багатій колекції колишнього власника тут був відкритий "IV Пролетарський музей ", проіснував він, щоправда, не довго, в голодні 20-ті його закрили. Пізніше, до переїзду на Якиманка в особняк Ігумнова, тут розміщувалося французьке посольство, тепер - посольство Гвінеї.

Фасад прибуткового будинку Мелетіних сьогодні, на жаль, виглядає не кращим чином, а колись брав участь у міському конкурсі краси. Автори проекту - архітектор В.Є. Дубовський і художник-кераміст П.К. Ваулин. Економічний підйом в Росії перед першою світовою війною привів до появи досить великого числа людей так званого середнього класу, які хотіли жити в гідних упорядкованих будинках, але коштів на власний особняк у них не вистачало. Такий соціальний замовлення і привів до появи добротних дохідних будинків, багато з яких по якості архітектури не поступалися приватним особнякам, тільки розміром були поболе і зростанням вище (на погляд сучасників "виродки, - важкі, в шість поверхів "). На фасадах стали з'являтися еркери, які дозволяли додати світла в приміщення, крім того, вони візуально поділяли поверхню фасаду, крадучи протяжність будинку. У прибуткових будинках, в відміну від особняків, рідко робили вікна складної криволінійної форми, але розміри, пропорції вікон і види скління також різноманітні. Всі архітектурні елементи використовуються для додання індивідуальності образу будівлі, велика увага приділяється оформленню балконів, їх грат і консолей. Покрівельні карнизи часто робили вигнутими (такі плавні, нагадують поля капелюхи, вигини характерні для багатьох прибуткових будинків, побудованих Левом Кекушевим). Стіни багатьох будинків декоровані мозаїчними і майоліковими вставками, іноді на поверхні стін виписані цілі панно, саме величезна з них - знаменита "Принцеса Греза" Врубеля на стіні Метрополя. Ще одна прикмета стилю - маскарони, найчастіше у вигляді жіночих осіб або голів тварин. Фасад будинку Мелетіних прикрашають скульптурні рельєфи, нагадують ритуальні маски ацтеків чи майя.

Далі дійдемо по Остоженке до Мансуровскій провулка, де під номером 4 стоїть дуже цікава споруда - прибутковий будинок Лоськова. Побудував його архітектор А.У. Зеленко, про який ми вже розповідали у зв'язку дитячим садом у Вадковському провулку. Замовником будівництва був розбагатів селянина (!) Лоськов, у якого був на цьому місці дерев'яний будинок, де якийсь час знімав квартиру Ленін. Стилістика архітектури Зеленко класифікується критиками, як "Північний модерн", близький до експресіонізму. Ця гілка модерна, вельми активно вплинула на образ Петербурга початку XX століття, майже зовсім не проявлена ​​в Москві, що надає будівлям Зеленко, особливу цінність. Будинок Лоськова більше схожий на особняк, ніж на житло, призначене для здачі квартир в наймання. Будівля не раз перебудовувалася і втратила багато деталей свого оздоблення. Сьогодні тут, як не важко догататься, посольство. Сирії.

Одноповерхова будова в Мансуровскій, 9, оспорює звання прототипу булгаковського будинку з підвалом, в якому жив Майстер. У кого оспорює? Наприклад, біля будинку 14 в Староконюшенний. Ми будемо в цьому провулку в кінці екскурсії, так що можна буде порівняти, який з будинків на ваш погляд більше підходить ...

rss