Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Лікування прикусу

Опубликовано: 29.09.2018

видео Лікування прикусу

Лечение мезиального прикуса: лицевая маска

Прикусом називають тип змикання зубів. У нормальному стані прикус є ортогнатичному, що означає природне незначне перекривання нижніх зубів верхніми. У такому випадку людина забезпечений оптимальними жувальними функціями. Порушення ж можуть з'явитися при неправильному зростанні щелеп або самих зубів. Лікування прикусу необхідно при надмірно розвиненою верхньої щелепи або недорозвиненою нижньою, висунутої вперед нижньої, неправильному розташуванні зубів в зубних рядах. Часто батьки не звертають уваги на будь-які відхилення в цьому плані, поки дитина маленька. Але з часом оточуючі починають помічати, що риси обличчя в міру росту людини змінюються не в кращу сторону. Природно, при неправильному прикусі людина відчуває множинні незручності, та естетична складова - найменше, що може знизити якість життя. Насправді без своєчасного лікування прикусу виникають труднощі з чищенням зубів і пережовування їжі, що веде до хвороб порожнини рота і ШКТ в цілому. Також люди з таким дефектом часто страждають самотністю і депресіями. З іншого боку, наслідками даної проблеми можуть стати порушення у функціях міміки, ковтання, дихання, глотки. Часто за характерними причинами зустрічаються і захворювання ЛОР-органів. Отже, лікування прикусу необхідно починати ще в ранньому віці, поки кісткова система дитини перебуває тільки на стадії активного розвитку і зростання.



Причини виникнення неправильного прикусу

Структура щелепи може деформуватися під впливом наступних факторів:

Порушення росту і локації щелепних кісток; Генетичні особливості будови зубів і щелеп у батьків і родичів; Шкідливі дитячі звички, зокрема смоктання мови і великого пальця; Тривале використання сосок-пустушок; Хронічні хвороби ЛОР-органів, які сприяють тому, що дитина змушена постійно дихати немає носом, а ротом; Застосування соски для пляшечки з великим отвором. У нормі вважається, що дірочка повинна бути маленька, щоб молоко текло тільки під впливом смоктальних рухів і маленькою цівкою. В даному випадку нижня щелепа малюка буде розвиватися правильно.

Діагностика та лікування прикусу

Перше відвідування стоматолога рекомендується здійснити по досягненню дитиною одного року, після чого візити повинні носити плановий регулярний характер. При появі перших ознак відхилень у розвитку щелепи слід відразу ж показати дитину лікарю, бо скорегувати які-небудь проблеми легше в ранньому віці, ніж у більш зрілому.


ГЛУБОКИЙ ПРИКУС

Спеціаліст з лікування прикусу називається ортодонтом, і першу консультацію у нього необхідно отримати по досягненню дитиною трьох років, коли формується і розвивається прикус молочних зубів. Для діагностики може знадобитися рентгенографія черепа і щелеп, а також зняття зліпків.

Перш, ніж патологія «отримає шанс» розвинутися, батькам слід прийняти ряд необхідних заходів у профілактичних цілях. Не завжди у жінки є можливість годувати маля грудьми максимально можливий термін, тому штучне харчування в наші дні є досить природним і прийнятним явищем. Рекомендується купувати спеціальну пляшечку з маленьким отвором, що дозволяє отримувати молочко з посудини смоктальними рухами, а не вільним потоком. Також потрібно звернути увагу на довжину соски: вона не повинна бути занадто довгою, бо призведе до неправильного положення мови під час харчування і витягуванню щік. Починаючи годувати дитину, слід покласти його на руки також, як і при годуванні груддю. Рекомендується уникати положення на спині в ліжечку з закинутою головою.

Якщо дитина постійно смокче палець або прикушує губу, тоді потрібно викорінювати такі звички. При відвідуванні стоматолога батьки можуть дізнатися про методики, що допомагають у цьому питанні.

З дев'ятого місяця життя малюка слід відучувати від соски-пустушки. При появі перших зубів сприятливий вплив на розвиток щелеп надає тверда їжа в помірних кількостях.

Лікування прикусу завжди займає тривалий час, тому в будь-якому випадку потрібно набратися терпіння і старанно застосовувати всі рекомендації фахівця. У минулому існувала думка, що дефекти щелепи можна скорегувати тільки у дітей і підлітків, оскільки в даному проміжку життя зубощелепна система тільки формується. На сьогоднішній день якісне лікування прикусу доступно і дітям, і дорослим завдяки сучасним методикам.

До основних способів лікування прикусу відносяться:

Лікування за допомогою спеціальних апаратів - ортодонтических трейнеров, пластинок і брекет-систем; Міотерапія - комплекс систематичних вправ, який чимось нагадує фізкультуру, тільки для жувальних м'язів. Дана методика найбільш актуальна для дітей віком до 6 років, коли формуються молочні зуби; Хірургічне втручання, яке дозволяє виправити недоліки, не помічені в дитячому віці або виникли в результаті грубої спадкової патології; Комплексні методи.

Щоб закріпити результати лікування прикусу, потрібне проведення ретенційного періоду. Як правило, він триває овдовіле довше часу лікування і дає відмінні результати.

rss