Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Книга обліку доходів

Опубликовано: 25.10.2018

Книга обліку платника єдиного податку - необхідна річ для будь якого підприємця, що перебуває на єдиному податку. І у цьому матеріалі ми розкажемо все про ведення книги обліку, її отримання, дії при втраті і т.д.

 Зміст статті:

Ведення книги обліку: загальна інформація та нормативне регулювання

Підприємці-єдиноподатники  обліковують  результати своєї діяльності у книзі (тут і далі під словом «книга» без деталізації її назви розуміємо книгу обліку доходів та книгу обліку доходів та витрат).

 Матеріали за темою

Зокрема, єдиноподатники першої та другої групи, а також третьої групи, які не є платниками ПДВ , ведуть  книгу обліку доходів . Підприємці — єдиноподатники третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть  книгу обліку доходів і витрат  ( пп. 296.1.1 ,  296.1.2 Податкового кодексу України ; ПК).

Штраф за несвоєчасну сплату податку, коли єдиноподатник провів оплату

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 579  затверджені:

форми книги обліку доходів, книги обліку доходів та витрат; Порядки ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, та книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (далі — Порядки).

Належне ведення книги обліку — запорука правильного заповнення звітності з єдиного податку. Тоді як легковажне ставлення до книги обліку коштуватиме дорого, бо штраф за неоприбуткування у ній коштів стягують у п’ятикратному розмірі. Тож допоможемо єдиноподатникам розібратися із нюансами ведення книги обліку.

Як єдиноподатнику визначити граничний обсяг доходу для застосування РРО

Порядки дають право єдиноподатнику обрати форму ведення книги: паперову або електронну. Але на сьогодні немає можливості вести книги в електронному вигляді, позаяк органи ДФС не розробили необхідного програмного забезпечення для реєстрації електронної книги обліку.

Як зареєструвати книгу обліку

Перш ніж узятися до ведення книги обліку платника, її потрібно зареєструвати в органі контролю за місцем податкової реєстрації єдиноподатника. Для цього необхідно заповнити  титульний аркуш  книги.

А саме, зазначити:

прізвище, ім’я та по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податку, податкову адресу.

Єдиноподатники з доходом менше 1 мільйона гривень та РРО

Особи, які відмовилися прийняти реєстраційний номер і мають відповідну відмітку в паспорті, зазначають серію та номер паспорта. Книга обліку платника єдиного податку нумерується і прошиваєтсья.

  Увага : відображення у книзі доходів, отриманих до дати її реєстрації у контролюючому органі, є порушенням вимог Податкового кодексу та Порядків

Після цього книгу подають для реєстрації до центру обслуговування платників за місцем податкової реєстрації єдиноподатника. Про реєстрацію книги свідчитиме підпис керівника органу контролю або його заступника на останній сторінці, засвідчений печаткою органу контролю.

Згідно з інформаційною карткою адміністративної послуги «Реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку», затвердженою  наказом ДФС від 13.01.2015 № 7 , єдиноподатник має отримати зареєстровану книгу у день її подання для реєстрації.

Чи може єдиноподатник вести книгу обліку доходів у комп’ютерній програмі «1С: Бухгалтерія», а потім роздруковувати її

Хоча ведення  книги обліку доходів  (далі — Книга) у комп’ютерній програмі «1С: Бухгалтерія» є більш зручним, єдиноподатники не мають іншого виходу, як вести облік доходів у паперовій Книзі. Пояснимо чому.

Положення  Порядку ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 579  (далі — Порядок), дійсно передбачає можливість обрання єдиноподатником способу ведення Книги: на папері та в електронній формі. Однак, аби вести облік як у паперовій Книзі, так і в електронній, спочатку її слід зареєструвати.

Паперову Книгу для реєстрації єдиноподатник подає до контролюючого органу за основним місцем обліку. Своєю чергою, контролюючий орган засвідчує реєстрацію пронумерованої та прошнурованої книги підписом керівника (заступника керівника) та печаткою ( п. 3 Порядку ).

Оподаткування дивідендів, що нараховує платник єдиного податку фізичним особам

А от для реєстрації електронної Книги до контролюючого органу слід подавати заяву про обрання способу ведення Книги в електронній формі засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб. Реєстрацію електронної Книги підтверджують повідомленням контролюючого органу про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати реєстрації. Норми  пункту 4 Порядку  навіть містять умови, необхідні для подання заяви. Зокрема, йдеться про отримання в акредитованому центрі сертифікації ключів, включеному до системи подання податкових документів в електронному вигляді, посилених сертифікатів відкритих ключів та укладення договору про визнання електронних документів з контролюючим органом за основним місцем обліку.

►  Єдиний податок: відповіді на часті запитання

Тобто питання ведення електронної Книги законодавчо врегульовано, але наразі  немає форми заяви про обрання способу ведення Книги в електронній формі , відповідно, й можливості надіслати таке повідомлення. Нагадаємо, що надіслати до контролюючих органів можна лише документ в електронному вигляді у затвердженому форматі (стандарті) ( п. 2 розд. ІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами електронного зв’язку, затвердженої наказом ДПС від 10.04.2008 № 233 ). Тож допоки не будуть вирішені ці проблеми, єдиноподатники, як і раніше, мають вести паперову Книгу, позаяк лише показники з належно зареєстрованої Книги використовують для заповнення податкової  декларації платника єдиного податку .

ТОП-публікації Expertus:Головбух

rss