Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Гострий панкреатит: причини, основні симптоми при різних формах хвороби

Опубликовано: 29.09.2018

Панкреатит - захворювання підшлункової залози. Розрізняють гострий панкреатит, хронічний і реактивний. Незалежно від причин воно викликане шкідливою дією тканини своїми власними ферментами. Гострий панкреатит - найбільш важка форма хвороби.

Одна з функцій підшлункової залози - продукція ферментів, що володіють здатністю розщеплювати білки, жири і вуглеводи їжі до максимально зручних для засвоєння організмом частинок. Активація ферментів відбувається під впливом жовчі і соку дванадцятипалої кишки, коли вони з'єднуються в кишечнику. При захворюванні ферменти стають активними уже в самій залозі. Відбувається затримка виділення секрету, застійні явища в тканинах, можливо механічне пошкодження (здавлення) протоки або збільшення густоти секретируемой рідини.

Патологічні зміни в підшлунковій залозі різні залежно від ступеня тяжкості процесу: від набряклості тканини, до некротичних проявів з ділянками крововиливів. За анатомічним особливостям гострий панкреатит може бути інтерстиціальним (запалення охоплює тканини залози) і деструктивним (відбувається руйнування органу).

Причини і наслідки

Причини гострого панкреатиту достатньо вивчені. Встановлено характерні наслідки змін в підшлунковій залозі.

Різні порушення в харчуванні (захоплення жирною їжею, тривалі перерви, прийом алкоголю) призводять до зайвої активізації вироблення ферментів, збільшують в'язкість соку. Характерні для чоловіків молодого і середнього віку. Хвороби жовчного міхура, пов'язані з порушенням відтоку жовчі (жовчокам'яна хвороба, дискінезії жовчовивідних шляхів). Відбувається спочатку застій жовчі, який викликає потім набряклість підшлункової залози. Частіше хворіють жінки різного віку. Хвороби шлунка (хронічний гастрит, виразка) сприяють зростанню секреторної діяльності. Переважно виявляються у молодих чоловіків. Інфекційне ураження при вірусному гепатиті, паротиті, холециститі, викликаним бактеріями, лямбліями або глистной інвазією. Характерно для молоді. Гострий панкреатит у дітей найчастіше пов'язаний з грипом, свинкою, дизентерію, вітряну віспу, герпесом, зараженням псевдотуберкулезний інфекцією, сальмонельозом. Порушення кровопостачання при атеросклерозі, ішемічній хворобі, гіпертонії призводить до ділянок тканинного некрозу. Спостерігається у людей похилого віку. Травматичне пошкодження поджелудочковой залози при травмах живота, оперативному втручанні, шокові зміни в органі при крововтраті, поширеному опіку шкіри. Гострий панкреатит у дітей виникає при ударі в живіт під час бійки, спортивних заняттях. Токсичне і алергічне вплив отруйних речовин при контакті на виробництві, отруєннях, тривалому прийомі деяких лікарських препаратів. Недорозвиненість протоки, закупорка його густим секретом спостерігається у дітей. Гострий геморагічний панкреатит виникає від тромбозу судин і крововиливи в тканину підшлункової залози, просочування кров'ю з наступним некрозом.

Перебіг захворювання залежить від вираженості патологічних змін, поширеності некрозу. При охопленні некротическим процесом всієї залози летальність, незважаючи на лікування, доходить до? випадків.

Симптоми

Гострий панкреатит починається з больового синдрому. Безбольової форми практично не зустрічаються.

Болі мають інтенсивний характер. Охоплюють всі підребер'ї і верхні відділи живота, віддають в спину, лопатки, тривають до трьох днів. Потім стають тупими, розпирають. Характерна повторюється блювота, яка не приносить полегшення хворому. Підвищення температури - погана ознака, він говорить про нагноєнні підшлункової залози. Температура збільшується на третій день. Часто пов'язана з супутнім холециститом або холангитом. Поява ознобов з падінням і подальшим значним зростанням температури вказує на формування гнійного інфільтрату в черевній порожнині. Прискорене серцебиття проявляється як реакція серцево-судинної системи на інтоксикацію організму. При тяжкому перебігу спостерігається токсичний шок від перитоніту, продуктів розпаду і ферментів підшлункової залози. Знижується артеріальний тиск. Здуття живота у поєднанні з затримкою стільця і газів починається з першого дня хвороби. У легкій мірі визначається тільки місцева хворобливість і напруга м'язів під лівим ребром. У більш важких випадках при пальпації живота виявляється напруження м'язів по всьому животу, що є ознакою перитоніту (50% випадків). При гострому геморагічному панкреатиті відбувається швидке погіршення стану хворого. Свідомість порушено, знижується артеріальний тиск, виявляються ознаки гострої ниркової недостатності.

Діагностика

Постановка діагнозу заснована на характерних симптомах, що передують даних про хвороби органів травлення, порушення та харчування. При огляді лікар пальпує живіт і виявляє ущільнення, болючість.

Аналізи крові на ферменти підшлункової залози допомагають виявити їх підвищений вміст.

УЗД органів черевної порожнини показує збільшення і набряклість підшлункової залози, наявність каменів у жовчних протоках і міхурі. Іноді хірургам доводиться проводити лапароскопію (огляд черевної порожнини та органів через невеликий розріз шкіри), фіброгастродуоденоскопію. Обов'язковою обстеженням вважається ЕКГ, хвороби серця можуть викликати симптоми панкреатиту і навпаки.

Лікування

При появі болю єдино можливою першою допомогою може бути накладення холодного міхура або компресу з льодом на живіт і організація спокою. Необхідно терміново викликати «Швидку допомогу» для лікарського огляду та невідкладних заходів. Ні в якому разі не можна намагатися промити шлунок або посилити блювоту. Перша допомога у вигляді знеболюючих таблеток також безглузда через погану всмоктуваності в шлунку і частої блювоти.

При виявленні симптомів гострого панкреатиту лікар «Швидкої» може ввести внутрішньом'язово спазмолітики (Платифиллин, Папаверин) і якнайшвидше доставити пацієнта в хірургічне відділення.

У стаціонарі обсяг невідкладної допомоги залежить від тяжкості стану пацієнта:

Для зняття інтоксикації у важкій формі захворювання вдаються до внутрішньовенного введення фізрозчину, виведенню шлаків через нирки за допомогою сечогінних препаратів. Крапельно вводиться рідина, Гемодез, робиться плазмоферез і гемосорбция (очищення крові). При виявленні гнійних ускладнень і перитоніту проводять промивання черевної порожнини з веденням великих доз антибіотиків різних груп.

Для гальмування функції підшлункової залози призначаються ферментативні препарати Гордокс, Контрикал, Рибонуклеаза. Вони здатні обмежити ділянки некрозу.

У першу добу хвороби не можна пити, харчування затримують на 3-5 днів. Це необхідно для розвантаження підшлункової залози. Далі призначається дієтичний стіл № 5п: слизові каші та супи, відвар шипшини, білі сухарики, овочеве пюре. Число прийомів їжі збільшується до шести. Порції складають половину від нормальної. З другого дня можна пити лужну мінеральну воду без газу до двох літрів на день. Надалі до харчування додаються відварне м'ясо, нежирні сорти молочних виробів. Категорично заборонені свіжі овочі, жирні м'ясні страви, копченості, консерви, солодощі.

Чим раніше розпочато проведення невідкладних видів лікування, тим більше шансів у пацієнта на повне одужання.

При гострому панкреатиті важкий перебіг може ускладнитися:

в перші дні - шоковим станом, нирковою та печінковою недостатністю, кровотечею, цукровим діабетом; надалі - перитонітом, гнійним абсцесом або флегмоной підшлункової залози, розвитком Свищева ходів.

Дотримання суворої дієти, прийом ліків після перенесеного гострого панкреатиту потрібно продовжити не менше року після виписки із стаціонару. Будь-які порушення режиму харчування можуть повторно викликати гострий процес у підшлунковій залозі, це зажадає повернення до невідкладної допомоги, але протікати захворювання буде значно важче.

rss