Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Чи обов’язково юридичній особі отримувати копії документів, що підтверджують статус ФОП

Опубликовано: 25.10.2018

Якщо ФОП, якому юрособа виплачує дохід, застосовує загальну систему оподаткування, така юрособа як податковий агент не зобов’язана утримувати ПДФО та військовий збір із доходів такого ФОП, якщо має копію (або навіть роздруківку) витягу чи виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, у якому фізичну особу зареєстровано як приватного підприємця.

Якщо контрагентом юрособи є ФОП-єдинник, дохід приватного підприємця, з якого він сплачує єдиний податок, не оподатковують ПДФО , отже, і військовим збором ( пп. 165.1.36 ПК ). При цьому важливо, щоб серед видів діяльності підприємця-єдиноподатника були зазначені ті види послуг, що він фактично надав підприємству. Для звільнення від оподаткування підприємству потрібно мати копію (або роздруківку) витягу з Реєстру платників єдиного податку із зазначеними видами діяльності.

Утім, незалежно від того, на якій системі оподаткування перебуває підприємець, із яким співпрацює юрособа, відомості про доходи, нараховані/виплачені приватному підприємцеві (навіть коли з них не утримують податків), вона має відображати у  формі № 1ДФ  за ознакою доходу «157».

 ФОП на загальній системі оподаткування у 2018 році

Юрособі не доведеться і нараховувати ЄСВ , адже підприємства, які нараховують винагороду за цивільно-правовими договорами, укладеними з підприємцем, не є платниками ЄСВ ( абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI ; далі — Закон № 2464). Це правило діє для всіх ФОП незалежно від системи оподаткування. Єдина умова — роботи (послуги), що вона виконує (надає), мають відповідати видам діяльності ФОП, зазначеним у ЄДР. Закон № 2464 не вимагає, щоб підприємство отримувало від ФОПа копію виписки чи витягу з ЄДР. Але для виконання його норм слід упевнитися, що роботи (послуги), за які юрособа виплачує дохід підприємцеві, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР. Щоб не утримувати ПДФО та військовий збір, все одно знадобиться копія виписки/витягу з ЄДР, адже цей документ підтверджує водночас і правомірність ненарахування на дохід підприємця ЄСВ.

►  Особливості оподаткування ФОП на загальній системі

Отже,  щоб не утримувати ПДФО та військовий збір з доходу підприємця -загальносистемника, його контрагент (підприємству) обов’язково мусить мати копію (роздруківку) виписки/витягу з ЄДР такого підприємця. У платників єдиного податку виписку/витяг із ЄДР може замінити копія витягу (роздруківка інформації) з Реєстру платників єдиного податку. Ці самі документи є підставою  не нараховувати ЄСВ на дохід підприємця .

 Єдиний податок: групи платників, ставки, реєстрація

Не обов’язково вимагати від ФОП копію виписки/витягу з ЄДР  (або витягу з Реєстру платників єдиного податку)  за кожної виплати йому доходу . Якщо виписка (витяг) уже є, достатньо самостійно перевірити у державних реєстрах актуальність інформації на дату виплати доходу. Якщо нічого не змінилося, то й нової копії документа не потрібно.

ТОП-публікації Expertus:Головбух

rss