Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Чи можливо звільнення за ініціативою роботодавця?

Опубликовано: 21.10.2018

видео Чи можливо звільнення за ініціативою роботодавця?

Дешеві авіакомпанії в Україні: відсторонення Антонюка - Вікна-новини - 02.07.2015

Справи на роботі не ладяться? Не склалися стосунки з керівником або з колективом? Вам загрожує звільнення з ініціативи роботодавця? А чи можливо це? Відповім одразу: так, можливо! Але чи все так просто, як каже начальник? Саме це ми і обговоримо в статті.


History: UKRAINE

Чи може роботодавець звільнити зопалу?

Не варто панікувати. Не забувайте про те, що, звільняючи працівника, роботодавець зобов`язаний дотримати ряд правил, затверджених законодавством. Все, що стосується трудових взаємин, будь то прийом на роботу, звільнення, виплата заробітної плати, режими роботи і відпочинку, докладно описано в Трудовому кодексі РФ. Роботодавець зобов`язаний беззаперечно дотримуватися всі, що вимагає закон. В іншому випадку ображений працівник може подати в суд, і, скоріше за все, закон буде на його боці. Так що не переживайте, звільнення за статтею має мати вагомі підстави. Давайте розглянемо можливі причини.


Михайло Волинець про статтю 86 нового проекту Трудового кодексу

про підстави

Отже, що ж має статися, щоб відбулося звільнення з ініціативи роботодавця?

Одна з причин такого звільнення - невідповідність працівника займаній ним посаді. Але для такого висновку мало слів вашого начальника. Щоб прийти до висновку про невідповідність працівника посаді або про нездатність виконувати доручену роботу, в організації повинна бути скликана спеціальна атестаційна комісія, яка проведе тестування, яке складається з заздалегідь запланованих питань, зі списком яких атестується повинен бути ознайомлений за день до перевірки. Ще одна причина - невиконання обов`язків і прогули. Якщо такі порушення дійсно мають місце, то вони повинні бути оформлені належним чином. Невиконання обов`язків оформляється дисциплінарним стягненням, а дані про прогули фіксуються в табелі. Якщо до вищевказаних документів є свідчення свідків, які підтверджують факти порушень, то можливе звільнення з ініціативи роботодавця. Поява на робочому місці в стані алкогольного або наркотичного сп`яніння, розкрадання, порушення інших правил розпорядку підприємства також можуть стати причиною звільнення, але для цього має бути висновок скликаній для цієї мети комісії, в якій в числі інших учасників повинні складатись члени профспілки. Причиною, наслідком якої стане звільнення з ініціативи роботодавця, може стати скорочення чисельності працівників, ліквідація підприємства, а також зміна власника організації. Тут вже нічого не поробиш, закон передбачає таку можливість. У даних випадках не варто забувати, що при звільненні за такими статтями кожному тепер уже колишньому співробітникові належить грошова компенсація. Нерідко роботодавці, користуючись малограмотністю працівників в цих питаннях, просять звільнитися за власним бажанням. Робиться це саме для того, щоб заощадити на належної за законом оплаті. Існує ще ряд причин, за якими можливе звільнення з ініціативи роботодавця. Всі вони дійсно серйозні, дрібні причіпки не можуть стати приводом. Якщо працівник при працевлаштуванні або в якій-небудь ще ситуації пред`явив неправдиві документи, то закон підтримує роботодавця і дозволяє звільнення в односторонньому порядку. Така ж ситуація можлива в разі, якщо співробітник, який виконує функції вихователя, зробив вчинок, який вважається аморальним. Акуратніше при виконанні своїх обов`язків слід бути матеріально відповідальних осіб - вони можуть бути звільнені, якщо з якої-небудь причини втратять довіру до себе. Не оминуло таке звільнення і начальство. Керівник організації або філії, а так само його заступники можуть бути звільнені навіть за одноразове серйозне порушення своїх обов`язків.

Якщо вас все-таки звільняють, пам`ятайте

Вас не можуть звільнити відразу з того моменту, коли відбулося порушення. День звільнення вважається робочим днем. Навіть якщо в наказі зазначено: "Звільнити з сьогоднішнього числа", - то допрацьовуйте цей день - він оплачується! Не погоджуйтеся на звільнення за власною ініціативою, якщо вам загрожує потрапити під скорочення, ви зможете отримувати допомогу від роботодавця ще кілька місяців, під час яких ви будете шукати нове місце роботи. Якщо все-таки ваш роботодавець порушує закон щодо звільнення, покваптеся звернутися до суду. Термін, в який ви повинні встигнути - 1 місяць. 3 місяці - час, протягом якого можна звернутися до трудової інспекції, пізніше всі ваші заяви прийняті не будуть.

Статті за темою "Чи можливо звільнення за ініціативою роботодавця?"

rss