Воскресенье, 21 Июнь 2015

Передача PaPaYa №39

Новости

Новости партнеров

Кризис трехлетнего возраста: бороться или мириться...

Ваш малыш, еще вчера такой послушный и покладистый, вдруг начинает вести себя необычно.Подробнее (http://www.prostobaby.com.ua/zdorove/psihologiya/stati/krizis_trehletnego_vozrasta_borotsya_ili_miritsya)

Боремся с лактостазом: памятка кормящей маме...

Грудное вскармливание – чудесный период единения мамы и малыша. Но это замечательное время бывает омрачено различными проблемами с молочной железой,...

Дородовое воспитание: ждем и обучаем

Дородовое воспитание: ждем и обучаем...

Во время беременности будущего малыша можно не только любить, ждать, общаться с ним и всячески оберегать – его, как бы...

Главная Новости

Бліц-інфо. Новини Івано-Франківська | Мій котел – моя проблема. Куди звертатися франківцям, аби перевірити димвентканали

Опубликовано: 29.10.2018

видео Бліц-інфо. Новини Івано-Франківська | Мій котел – моя проблема. Куди звертатися франківцям, аби перевірити димвентканали

Програма Бліц-інфо від SumyNews. Preview

Так уже склалося, що про перевірку димових і вентиляційних каналів люди починають згадувати, коли вже трапиться якась біда.



Минулого року крик почався після того, як від отруєння чадним газом загинула велика сім’я. Тоді комунальники звітували про всі перевірені димвентканали у Франківську, пише Репортер .

А що сьогодні?

Перевіркою димових і вентиляційних каналів має займатися балансоутримувач будинку. В Івано-Франківську на балансі КП МІУК є 650 будинків, 200 обслуговує ТзОВ «Балтія-Сервіс», ще пару десятків – КП «Дирекція замовника».


Бліц-інфо. 1. Віталій Тимошенко

Перевірка димовентиляційних каналів має проводитися двічі на рік: на початку і в кінці опалювального сезону. Графіки перевірки погоджується з ПАТ «Івано-Франківськгаз». Потім про перевірки повідом­ляють мешканців будинків, вивішують оголошення на вході до під’їзду.

Це насправді дуже важливо, адже при цій перевірці визначають, чи відповідають газові прилади (колонка, котел) вимогам проектно-кошторисної документації, чи немає засмічень, чи добра тяга, справні протипожежні розсічки, немає налипань сажі та смоли.

За словами керівника МІУК Мирона Джуса, будинки, які перебувають на балансі підприємства, перевіряються регулярно. Однак скільки будівель перевірили, він не знає, каже «треба поцікавитись у підрядника».

«Будинки перевіряються протягом року. Є графіки, людей повідомляють про перевірки. Нічого особливого в цьому немає, – говорить Джус. – Але ми перевіряємо лише вентиляційні канали, будинків з димовими каналами у нас нема. Усі котли мають герметичну камеру згорання і викид продуктів згорання здійснюється безпосередньо через стіну будинку. Якась загроза може бути лише в тих будівлях, де стоять пічки і старі газові котли. Вони викидають продукти згорання в димоходи, їх треба періодично обстежувати і чистити. Але я до таких будинків не маю жодного відношення. Мешканці самі повинні дбати про свою безпеку, самостійно шукати фірму, яка займається перевіркою».

Будинків з димовими каналами, в яких збереглися печі та газові котли з відкритою камерою згорання, в Івано-Франківську понад 800. Раніше всі вони перебували на балансі ТзОВ «Балтія-Сервіс», та нині більшість без управителя.

«Зараз у нас на балансі залишилось 200 будинків, – каже керівник «Балтії-Сервіс»Максим Сирлик. – Але ми вирішили перейти на приватний порядок надання послуг з перевірок димвентканалів. Ми надали перелік будинків підрядникам, які пропонують нашим мешканцям свої послуги. Коштує це 60-80 грн. Але люди зазвичай відмовляються. З власного досвіду можу сказати, якщо взяти у відсотковому співвідношенні, то лише 20 % мешканців наших будинків погоджуються на перевірку».

Можливо, іванофранківці і справді мають право відмовлятися від перевірок, однак акт про справність димвентканалів повинні мати всі. А конт­ролювати наявність цих актів мусить газове господарство, тобто «Івано-Франківськгаз».

Якщо такого акту в мешканця будинку нема або ж є висновок, що димвентканали не справні, то газовики мають повне право відключити споживача від газопостачання. Але самі працівники «Івано-Франківськгазу» не перевіряють стан димових та вентиляційних каналів. Перевіряється лише наявність в них тяги.

Та, на жаль, навіть при регулярних перевірках трапляються нещасті випадки. Причини можуть бути різні – сусіди робили ремонт і забили вентиляцію, або ж ворона залетіла в димохід. Також слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також спекотній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга.

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. Димохідні котли для роботи використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються у приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.

Варто також встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан, який перекриває надходження газу.

Чи є тяга, кожен може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна.

А головне пам’ятати – безпекою нехтувати не варто. Адже від цього залежить здоров’я, а іноді і життя.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою і натисніть ctrl+Enter

rss